• 登录Login
  • 注册Register
  • logo

    会员登录
    还没有账号立即注册

    邮箱登录

    喜岳 云庐

    项目分类:文旅项目 > 客栈

    业主单位:上海喜岳投资管理有限公司


    设计单位:景会设计


    项目规模:3,700平方米
    建筑面积:3,000平方米
    景观面积:2,210平方米
    室内面积:2,150平方米
    建成时间:2015年
    设计周期:2012年12月-2013年6月
    主创设计师:汪莹

    Owner:Shanghai XY Investmments


    Design Consultant:Ares Partners


    Project Scale:3,700㎡
    Floor Area:3,000㎡
    Landscape Area:2,210㎡
    Interior Area:2,150㎡
    Date of Completion:2015
    Cycle of Design:2012.12-2013.6
    Chief Designer:Helen Wang

    位于广西兴坪的“云庐”是由散落在一个自然村中的几栋破落的农宅改造而成,酒店深藏于漓江好山好水间。项目是从老农宅的改造开始,逐步梳理宅与宅之间的空间、并将一栋老宅拆除扩建为餐厅和客人可聚集的场所。设计师采取一种对当地文化和周围村民的尊重和谨慎态度,对原有狭小凌乱的农宅与场地进行梳理改造。云庐酒店的几栋老建筑与环境的关系紧密,与当地村民的房屋也没有明显的隔绝,与周围环境的自然共生和与当地村民的和谐共存是我们设计的出发点。另一方面,酒店的主要服务对象大多来自现代城市,如何找到城市生活的舒适和农村生活的淳朴之间的平衡也是我们的重点考虑。
    在不破坏原外观的前提下,老的夯土建筑被改造为符合当代生活品质的酒店客房。由刘宇扬建筑事务所设计的新建餐厅则用了一种更为低调的建筑语汇,以变截面钢结构和玻璃中轴门窗系统与毛石外墙、炭化木格栅、和屋面陶土瓦形成一种材料对比,新老建筑形成的空间对话和延续感则是维系外来(酒店)与本土(农村)自然共生的基本法则。
    在室内设计中,依然遵循了自然共生的法则。为了不影响依山傍水的好风景及与老村落的协调,低调的新建餐厅为一层楼高的坡屋顶建筑并尽可能的降低了尺度,而室内空间在满足了空调等功能需求的前提下,尽可能的提升了层高,与建筑呼应,让空间明快,简洁,流畅。原有农宅的室内虽然久经年代的风雨而显得破旧,但却不失空间上的趣味,典型的一栋青瓦黄土砖屋为三开间,中间为二层挑高的厅堂,两侧各有四小间房,二层为杂物储藏用。在改造中,保留了原建筑的木结构,黄土墙,坡屋面及顶上透光的“亮瓦“,在功能上一层的厅堂保留并设有吧台,沙发,是客人小聚的社交空间,客厅的两侧各有一间客房,厅堂中增加了通向二层两间客房的楼梯。对于东西方向的室内墙面,只是作了必要的清洁和修缮,南北方向的墙面在土砖墙以内增加了轻钢龙骨石膏板墙,新旧墙体中间的空隙满足了所有管线,管井走向的需求。在空間改造中侧重于思考现代人的生活方式与原生态空间的对话,空间本身与光影的对话,室内与室外空间的互动。在材料運用上,室外保留了纯朴厚重并显得与当地桂林山水浑然一体的夯土外墙和青瓦屋面,原来的旧木窗换作了现代的铝合金窗框,新与旧的对比让老建筑有了几分现代感和新老建筑的对话场景。室内采用了再生老木,素面水泥,竹子,黑色钢板等材料,力求遵循朴实,自然,简单的原则。这些现代材料与原始的土坯墙形成了一种对比,但都有着一种厚重感,整体上有着相似的历史感。

    Yun Lu (Yunhouse) is a boutique eco-resort nestled within a village at north eastern part of Yangshuo which situated along the dramatic landscape of the Li River. The site consists of nine renovated old farm houses and one new addition which functions as an all-day dining restaurant for hotel guests. Taking on a sensitive approach to the local culture with villagers still living nearby, the resort blends into the original village structure without creating new boundary conditions to the villagers. The ram earth brick buildings on site are unique and we decided to keep these traditional fork houses at our first site visit. The ones which are less characteristic or added on through time without much aesthetic concerns are being demolished in order to create a better spatial relationship and to embrace contemporary living requirements. The exterior façade of the old houses are being refurbished. In order to let more natural light entering the guest rooms, the windows on the back elevation are being enlarged. A narrow slit window also being added on the side. Telephone and data lines, sanitary facility, hot water system and air conditioning are being added to the old houses. The old buildings were retrofitted to accommodate refreshing and uncompromisingly contemporary living, while the new restaurant addition adopts an understated presence with the use of steel frame, glass pivot doors and windows, in contrast with the locally sourced rough-cut stone blocks, charcoal treated wooden louvers and terra-cotta roof tiles to provide a rich tactile experience. Our objective is to create symbiosis between modern city living and the vibrant local culture landscape through a sensitive approach. It is not just to preserve these traditional houses. We would very much like to see the symbiosis of nature and architecture of tradition, of local villagers, modern city visitors (intruders), of present and past that are all opposing entities. These opposing entities being in an interactive collaboration evokes multivalent and ambivalent meanings through differences and tension.
    The same design principle extends into the interior space of the hotel. The dialogue between people, space, light and landscape is well thought out. The typical layout of the vernacular house here is a three bay structure with a double height volume in the middle bay. The upper level is normally used for storage purpose and access with a ladder. After the renovation, a staircase is added for easy access to the two guest rooms on the upper level. Each typical building consists of four guest rooms with a shared living and hangout space in the center. Bamboo, wood, galvanized steel, concrete finishes and pebble washed stones are main materials being used in interior spaces. Most of wood beams and existing wooden doors are being refurbished and reused on the project.
    We wanted to avoid glitz and glamour in this project. The main idea is to bring clam and tranquility atmosphere into the space. We would like people to concentrate on enjoying the spatial relationship, the dialogue between indoor and outdoor space and how the natural light casts onto the surface throughout different time of the day and of the year rather than concentrate on many different materials. The exterior building material is quite modest and unpretentious which we would want the interior to echo. Our intent is also to use local available material as much as we can.



    分享到: 微信 更多