• 登录Login
  • 注册Register
  • logo

    会员登录
    还没有账号立即注册

    邮箱登录

    海南半山半岛中心商业街、6期、7期住宅项目

    项目分类:居住项目 > 公寓楼

    业主单位:中文海南三亚鹿回头旅游区开发有限公司


    设计单位:上海建言建筑设计有限公司


    项目规模:  中心商业街用地:172,000㎡,六期\七期住宅—水世界用地:132,022㎡
    建筑面积:中心商业街用地:164,611㎡,六期\七期住宅—水世界用地:164,424㎡
    建成时间:2012年-2013年
    设计周期:2008年-2009年
    主创设计师:戴烈

    Owner:Hainan Sanya Luhuitou Tourism Development Co., Ltd


    Design Consultant:VERSE DESIGN


    Project Scale:  172,000㎡,132,022㎡
    Floor Area:164,611㎡, 164,424㎡
    Date of Completion:2012-2013
    Cycle of Design:2008-2009
    Chief Designer:Lie Dai

    公共性与私密性
    该项目位于三亚鹿回头。项目占地总共56000平方米,包含140000平方米的住宅塔和24000平方米的商业裙楼。该项目位于鹿回头最窄的地方,地块在三亚湾的西北方和大东海的南方。场地由50米宽的中央绿化轴分成两半。
    住宅和商业项目在设计中最大的挑战是两种产品的属性不同,公共性和私密性。在中国的住宅项目的设计常常是强调它的私密性而商业则更需要最大的公共性和曝光面。


    在解决这个固有的矛盾,设计意图是寻求创造性的解决隐私要求,同时满足公众宣传的商业项目以及住宅社区。为了完成这一任务,实施以下策略:
    1、更小的城市街区创造更多的公共空间和更小更私密的私人社区空间。
    2,公共与私人空间的分层从最临街公共空间到私人空间的塑造。
    3、在商业的顶部创建备用活动空间作为社区半公共空间连接到住宅塔楼。
    4、所有单位的阳台作为所有私人空间和海洋景观的视觉连接。

    Publicity and Privacy
    Serenity Coast Lot A26 and A27 Project, Sanya, Hainan

    The project brief called for the design of 140,000 square meters of residential towers with 24,000 square meters of commercial podium.  The 56,000 square meters site for the project is located at the narrowest pinch of Luhuitou Peninsula in Sanya, Hainan, China.  It is framed by Sanya Bay to the northwest and Dadong Sea to the southeast.  The site is divided into two halves by a 50 meters wide central green axis.
    Given both residential and commercial programs in the project the biggest challenge in the design was addressing the publicity and privacy requirements at the interface between the two programs.  Residential projects in China are often designed with intentional impenetrable boundaries while commercial programs require maximum public exposure.  The requirement of a well-defined boundary is based on the tradition of exclusivity and condition of privacy demanded by sense of security. 
    In addressing this inherent contradiction, the design intent was to seek creative alternatives to the privacy requirement while satisfying the publicity of the commercial programs as well as the residential community. To accomplish this task, the following strategies were implemented:
    Smaller urban blocks to create more public spaces and smaller and more intimate private community spaces.
    Creation of public to private spatial layering from the most public street frontage to the more private sculpted inner courts.
    Creation of alternate ground plane at top of the commercial program as community semi public space connected to the residential towers accessible from the community inner courts.
    Balconies for all units as visual connectors to all public spaces and ocean view.

     



    分享到: 微信 更多